Rick Sturm maakte vrijdagavond zijn debuut als scheidsrechter in de Keuken Kampioen Divisie. Tijdens VVV-Venlo – Jong FC Utrecht (3-2) genoot hij volop van het behalen van zijn grote doel. Nu wil de 27-jarige leidsman doorpakken, al heeft hij geen haast om zijn dromen te verwezenlijken.

De aanleiding om te gaan fluiten, was geen prettige. In 2015 kreeg hij een ernstig fietsongeluk en belandde op de intensive care. Hem wachtte een maandenlange revalidatie. Voetballen bij zijn amateurclub Oostkapelle was er in die tijd niet bij.

Aanleg

Tijdens zijn lange weg terug miste hij het actief voetballen zo dat hij besloot zijn club te helpen met het fluiten van wedstrijden. Sturm bleek het niet alleen leuk te vinden, maar had ook aanleg. In het seizoen 2016/’17 meldde hij zich aan voor de scheidsrechtercursus en maakte gelijk grote stappen vooruit. “In eerste instantie doe je maar wat. Ik wilde daar graag meer lijn in brengen en nieuwe dingen leren. Ik begon dat seizoen in de reserve derde klasse, maar floot aan het einde van dat jaar al de eerste teams op dat niveau.”

Sturm haalt de informatie uit zijn Excel-sheet waarin hij lang elke wedstrijd trouw noteerde. Verleden tijd inderdaad, want het aantal wedstrijden nam op een gegeven moment in zo’n rap tempo toe dat het ondoenlijk werd om alles bij te houden. “Op één seizoen na ging ik elk jaar een niveau hoger fluiten. En dat terwijl het niet altijd gemakkelijk was. Vaak waren de spelers op het veld ouder dan ik. Dan moet je sterk in je schoenen staan. Elk jaar verlegde ik mijn doelen. In eerste instantie wilde ik de eerste klasse halen, maar uiteindelijk werd het betaald voetbal mijn stip aan de horizon.”

Overstap

Omdat Sturm steeds meer wedstrijden ging fluiten, besloot hij zich vol op zijn scheidsrechtercarrière te storten en stopte hij met zelf voetballen. De jonge arbiter viel op bij de KNVB en maakte al snel de overstap naar de TTBV (Talenten Traject Betaald Voetbal). Sinds 2021 is hij als vierde official actief in de Keuken Kampioen Divisie en vanaf dit jaar ook in de Eredivisie. “In die rol ben ik al in veel stadions geweest. Vanaf dit jaar wist ik dat ik ook als scheidsrechter aangesteld zou kunnen worden. Toen eenmaal de eerste aanstelling daar was, was ik natuurlijk erg blij en trots.”

“Het was direct ook een mooi affiche”, vervolgt Sturm. “VVV-Venlo is in de Keuken Kampioen Divisie een grote club met veel publiek. Fluiten in De Koel is, met alle respect, toch anders dan scheidsrechter zijn bij een thuiswedstrijd van een beloftenelftal.”

De eerste fluitende Zeeuw in het betaald voetbal sinds Alwin Don in 2002 was logischerwijs nerveus voor zijn eerste wedstrijd. “Maar wel gezonde spanning hoor. Het was ook fijn om berichtjes van andere scheidsrechters te ontvangen met succeswensen en tips. Hierdoor was ik er nog meer klaar voor.”

Stadionspeaker

Natuurlijk knijp je hem wel even wanneer de stadionspeaker omroept dat je je eerste wedstrijd in het betaald voetbal fluit

“Het belangrijkste was vooral om te genieten. Dit was tenslotte het moment waar ik jarenlang keihard voor heb gewerkt”, gaat Sturm verder. “Maar natuurlijk knijp je hem wel even wanneer de stadionspeaker dan omroept dat je je eerste wedstrijd in het betaald voetbal fluit. Gelukkig heeft niemand, ook het publiek niet, geprobeerd om daarvan te profiteren. Ik heb me goed staande gehouden en kijk er met een goed gevoel op terug. Gelukkig maar, want je eerste wedstrijd vergeet je nooit meer.”

Rust uitstralen is daarbij belangrijk. “Dat heb ik altijd gedaan. En dan maakt het niet uit op welk veld je staat. Daarnaast ben ik bijna 2 meter lang. Ik denk dat dit helpt voor mijn gezag.” Praten probeert Sturm altijd te doen. “Wanneer daar de ruimte voor is, luister ik naar de spelers op het veld en neem ik de tijd om mijn beslissingen uit te leggen. Maar ik sta alleen open voor een discussie wanneer dat op een respectvolle manier gebeurt.”

Ontwikkelen

Sturm wil zich de komende jaren verder ontwikkelen. “Natuurlijk wil ik ooit naar de Eredivisie, maar ik heb geen haast. Het lijkt mij logisch dat dit nog zeker een jaar of drie duurt. Ik wil eerst veel leren in de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie. Dan ben ik vanzelf klaar voor de volgende stap.”

Maandag 23 fluit Rick Sturm zijn tweede wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Hij heeft vanaf 20.00 uur de leiding over Jong AZ – De Graafschap.

Vergelijkbare berichten