Kerel, doe ’s kalm aan.’ Met zijn eigen stopzinnetje houdt Christiaan van Delden (21) gedoe en gezeik binnen de perken. Die Twentse nuchterheid maakt van hem een relaxte clubscheidsrechter van VV Rigtersbleek uit Enschede. “Het is leuk om na afloop complimenten te krijgen. En zelf kan ik binnen het voetbal lekker mijn energie kwijt.”
Naam: Christiaan van Delden (21)
Club: VV Rigtersbleek uit Enschede
Functie: vereningingsscheidsrechter
Werk: verzorgende op gesloten afdeling voor mensen met dementie
Van keeper naar scheidsrechter
“Ik heb 14 jaar gekeept in selectieteams, met JO19-1 als laatste elftal. Vanwege een blessure ben ik gestopt. Ook vond ik dat ik te weinig speeltijd kreeg. Na de coronaperiode ben ik me toe gaan leggen op het coachen en het fluiten. Ik had wel eens eerder een wedstrijdje gefloten. Op mijn 15E of zo. Dat werd door de club gestimuleerd. Maar toen kwam corona en viel alles stil. Toen die periode voorbij was, ben ik het nog een keer gaan proberen. Meer met het idee van: waarom ook niet? Als je niets probeert, zul je nooit weten of je het kan.”
Complimenten
“Eigenlijk kreeg ik als scheidsrechter meteen de smaak te pakken. Ik vind het echt hartstikke leuk om te doen. Zorgen dat je een wedstrijd in goede banen leidt. Ik weet wat de jongens ervoor doen en doe mijn best om hun wedstrijd zo goed mogelijk te begeleiden. Als dat lukt, dan is dat echt mooi. Na afloop van wedstrijden krijg ik best veel complimenten. ‘Goed gefloten, Chris.’ Hartstikke leuk om te horen, al ga ik daar vrij nuchter mee om. Oké, bedankt. En weer door. ”
Verdieping via opleidingen
“Afgelopen jaar heeft Rigtersbleek mij de opleiding Verenigingscheidsrechter veldvoetbal aangeboden. Die heb ik bijna afgerond. Ik heb al aangegeven dat ik graag verder wil met SO III, waarmee je KNVB scheidsrechter wordt. Ik zie die cursussen vooral als heel leerzaam. Goed voor mijn eigen ontwikkeling als scheidsrechter. Sommigen fluiten hun partijtje en gaan daarna lekker de kantine in. Ik heb behoefte aan meer verdieping. Inzicht in het spelletje, situaties bespreken waar je tegenaan loopt of simpelweg tips krijgen.”
Kuipers en Nijhuis
“Ja, er komen goede scheidsrechters uit deze regio. Hetzelfde pad volgen als Björn Kuipers of Bas Nijhuis zou wel heel bijzonder zijn. Maar ik weet niet of dat realistisch is. Voorlopig ga ik verder met de opleidingen en dan zie ik wel waar het schip strandt. Met SO III op zak kan ik ook bij andere clubs fluiten. Dan ga je helemaal blanco naar zo’n club toe. Dat lijkt me leuk.”
Waardering van de club
“Het doet me goed dat Rigtersbleek met deze opleidingen komt. Het geeft aan dat de mensen waarderen dat je dit oppakt. Bij onze scheidsrechterscoördinator kan ik sowieso altijd terecht. Als ik bel of een appje stuur, dan maakt hij altijd tijd. En in de rust van een wedstrijd loop ik altijd even naar de mannen bij het washok. Bij hen kan ik in twee minuten alles eruit gooien als dat even nodig is.”
Schwalbes en geklaag
“Van O15 tot en met O23 heb ik alle selectieteams van VV Rigtersbleek al een keer gefloten. Dan floot ik jongens met wie ik 14 jaar zelf in een team heb gezeten. Dat maakt me verder niet uit, want ik ben een scheids die zo min mogelijk probeert op te vallen. Wat mij betreft is het lekker voetballen, in een hoog tempo. Het is geen hockey hè, dus ik ga niet bij elk duwtje fluiten. Dat meld ik voor de wedstrijd ook altijd bij beide aanvoerders. Dan weten ze meteen dat ze niet bij elk duel naar het gras hoeven te gaan. Ze hoeven ook niet continu bij me te komen klagen. Dat gaat het ene oor in en het andere uit.”
Energie lozen
“Voor mij is het heerlijk dat ik op zaterdag, na een drukke werkweek, lekker mijn energie eruit kan gooien door een wedstrijdje te fluiten. Ik werk in de zorg, als verzorgende op een gesloten afdeling voor demente mensen. Een pittige baan waarin je soms flink moet doorpakken. Aan mijn fluitervaringen heb ik daar trouwens weinig. Ik kan die mensen moeilijk een gele kaart geven. Nee, het is voor mij vooral een leuke uitdaging. De een loopt een marathon, maar voor mij moet het voetbal zijn!”