De derby in de vijfde klasse tussen Twenthe en Hector haalde zondag het einde niet. De scheidsrechter staakte het duel onder meer vanwege vervelende opmerkingen vanuit het publiek. Drie weken geleden gebeurde dat ook al bij de wedstrijd in de vierde klasse UD Weerselo – BVV Borne. Dit zeggen de KNVB en de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken erover.
De KNVB publiceert een keer per seizoen cijfers over wanordelijkheden in het amateurvoetbal. In 2021/2022 waren er in totaal 1996 zware tuchtzaken (denk daarbij aan molestaties van scheidsrechters en vechtpartijen), vorig seizoen lag dat aantal hoger: 2516. Tussentijdse cijfers worden niet gegeven door de bond. „Omdat het een vertekend beeld kan opleveren”, verklaart woordvoerder Martine Braam. „In zijn algemeenheid kunnen we wel zeggen dat er op landelijk niveau wekelijks 30 tot 70 meldingen worden gedaan van wanordelijkheden in het amateurvoetbal. Dat is dan binnen het spectrum van zo’n 30.000 wedstrijden die elk weekeinde plaatsvinden. Sinds corona zien we een lichte stijging van het aantal gestaakte wedstrijden.”
Vorm van egoïsme
Die stijging van het aantal tuchtzaken vorig seizoen (ook nam het aantal risicoverenigingen toe) was voor de KNVB reden om het gedrag op en rond het voetbalveld tot ‘topprioriteit van het seizoen 2023/2024’ te maken. „We hebben elkaar nodig om de kleine minderheid aan te pakken die het voor iedereen verpest”, gaf Hans Schelling, operationeel manager amateurvoetbal, voor de start van de competitie aan op de site van de KNVB. „Een deel van de mensen heeft lak aan regels en aan andere mensen. Het is een vorm van egoïsme die in de gehele maatschappij toeneemt. Dus ook op het voetbalveld.”
Soms zie ik een wedstrijd en denk ik: ‘oei, deze scheidsrechter kan het eigenlijk niet meer belopen’. Maar dat is geen excuus om dan maar allerlei opmerkingen te maken. Wees blij dat je een scheidsrechter hebtWouter Roosenburg, voorzitter SEO
Veiligheid van de scheidsrechter is een van de speerpunten van de bond. „Scheidsrechters moeten hun hobby elke week onbezorgd en met plezier kunnen uitoefenen. Als scheidsrechters te maken krijgen met te veel incidenten, dan stoppen ze”, liet Schelling optekenen. Dat deed Damir Šehović na het staken van UD – Borne drie weken geleden. Schelling: „Niet alleen de scheidsrechter, maar ook spelers, trainers en verenigingen zijn verantwoordelijk om de wedstrijd tot een goed einde te brengen.”
Geen excuus
Dat beaamt Wouter Roosenburg, voorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken (SEO). „Soms zie ik een wedstrijd en denk ik: ‘oei, deze scheidsrechter kan het eigenlijk niet meer belopen’. Maar dat is geen excuus om dan maar allerlei opmerkingen te maken. Wees blij dat je een scheidsrechter hebt.”
De SEO telt zo’n 120 leden. „Er komt bij ons gelukkig nog steeds jonge aanwas bij”, aldus Roosenburg. „Maar meerdere gestaakte wedstrijden in de regio in korte tijd is natuurlijk niet bevorderlijk.”
Roosenburg floot zelf vele jaren eerste teams, tegenwoordig is hij clubscheidsrechter. „Ik fluit dan ook duels van bijvoorbeeld de Onder 19, wedstrijden waar eerder een KNVB-arbiter op werd gezet. Daaruit kun je concluderen dat er minder scheidsrechters beschikbaar zijn. En de tijd dat een arbiter echt gezag had, is sowieso aan het verdwijnen”, zegt hij. „Helemaal sinds corona merk je de kortere lontjes. Bij spelers, op de bank en langs de kant. Hoe lager het niveau, hoe groter de kans op incidenten. Ik heb voorbeelden van wedstrijden waarbij er mensen in de dug-out zaten die helemaal niet bij het team hoorden. Dat is vragen om problemen.”
Bron: Robin Campmans / Twentsche Courant Tubantia