Wanneer hij hoorde dat hij vrijdag zijn Eredivisiedebuut mag maken? Erwin Blank lacht. “Niet veel eerder dan jullie.” Als jurist zat hij vanmorgen namelijk in de rechtbank en een telefoon opnemen was daar natuurlijk niet zomaar bij. “Vanavond ga ik ervan genieten.”

Je fluit Heracles Almelo – De Graafschap dit weekend’, meldde Mike van der Roest toen ze elkaar rond elf uur te pakken hadden gekregen. Helemaal als een donderslag bij heldere hemel kwam die mededeling niet voor de 29-jarige arbiter. “Toen ik de gehele technische staf twee weken geleden op de tribune zag zitten bij Almere City had ik wel zo’n vermoeden dat er iets moois zat aan te komen.”

Weinig stress

Van het fluiten op dat niveau en dat op die leeftijd, daar heb ik echt heel veel van geleerd

Na zijn debuut in april 2015 bij Fortuna Sittard – Jong PSV floot Blank de afgelopen drie seizoenen voornamelijk zijn wedstrijden in de Jupiler League, inmiddels Keuken Kampioen Divisie. “De laatste seizoenen ging het goed en ook dit seizoen ben ik goed begonnen. Ik ben heel blij dat ik nu de kans krijg om me op het hoogste niveau te kunnen laten zien.”

Maar last van zenuwen? Nee, dat heeft hij voorlopig nog niet. “Daar heb ik nooit zo’n last van.” Hij lacht. “En daarvoor ben ik vandaag ook te druk. Ik heb al heel wat berichtjes binnen gekregen zag ik, maar ik moet eerst nog wat afmaken voordat ik er echt bij stil kan staan. Vanavond hoop ik ervan te kunnen gaan genieten.”

Geleerd van de kelderklasse

Een dikke tien jaar terug debuteerde hij in het seniorenvoetbal als zeventienjarig broekie tussen de volwassen mannen. In de kelderklasse, daar waar hij onkunde van gemene overtredingen moest zien te onderscheiden. Ga er maar aan staan op je zeventiende. “Ik kijk daar met een heel goed gevoel op terug”, vertelt Blank. “Van het fluiten op dat niveau en dat op die leeftijd, daar heb ik echt heel veel van geleerd.”

Ik bekijk het stap voor stap. Als het goed gaat, dan zit er mogelijk meer in het vat

Een paar jaar eerder floot hij zijn eerste wedstrijd bij de F-pupillen van zijn club. Het leek zijn trainer wel een goed idee, omdat hij het altijd beter wist. Het bleek een schot in de roos. “Ik heb altijd iets gehad met leiding geven.” Een paar jaar wist hij het fluiten te combineren met het zelf voetballen, maar nadat hij als scheidsrechter naar de hoofdklasse promoveerde, werd Blank gedwongen een keuze maken. Voetbal of fluiten? Met pijn in het hart besloot hij met voetballen te stoppen.

Mooie vervolgstap

Het bleek de juiste keuze, want vrijdag debuteert hij op het hoogste niveau in Nederland bij Heracles Almelo – De Graafschap. Blank kijkt er reikhalzend naar uit. “Dit is een mooie vervolgstap.” En dan? Hij schudt zijn hoofd. Veel verder denken wil hij nog niet. “Ik bekijk het stap voor stap. Als het goed gaat, dan zit er mogelijk meer in het vat. Maar daar wil ik nu nog niet teveel over nadenken. Eerst maar eens mijn debuut maken en daarvan genieten, dan zien we daarna wel weer verder.”

Danny Makkelie fluit zondag de topper tussen PSV en Ajax. De arbiter wordt in Eindhoven geassisteerd door Mario Diks en Hessel Steegstra. Allard Lindhout is vierde official, Bas Nijhuis en Johan Balder fungeren als VAR en Assistent-VAR.

In Eindhoven wordt om 16.45 uur afgetrapt door de nummers één en twee van de Eredivisie. PSV gaat aan de leiding na vijf zeges op rij, met vijftien punten uit vijf duels. Ajax volgt op twee punten. De Amsterdammers lieten alleen tegen Heracles Almelo punten liggen.

e afgelopen week verschenen er berichten in de media over een op handen zijnde politiestaking. Als dit doorgaat, is er een mogelijkheid dat komende speelronde (14, 15 en 16 september) vanuit veiligheidsoverwegingen niet alle geplande wedstrijden in het betaald voetbal (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie) door kunnen gaan.

Hierover onderhouden we nauw contact met de clubs en gemeentes. Zij werken momenteel al keihard aan alternatieven om dit weekend zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen laten spelen, mocht de staking doorgaan en mochten de betreffende burgemeesters het doorgaan van de duels verantwoord vinden. Zodra er meer bekend is, laat de KNVB dat direct weten.

Zondag staan in Alkmaar de nummers vier en drie tegen over elkaar: AZ en Feyenoord. Twee ploegen die zich dit seizoen willen mengen in de strijd om de bovenste plaatsen en zich geen puntverlies kunnen veroorloven, als ze in het spoor van PSV en Ajax willen blijven.

https://www.knvb.nl/sites/all/themes/onlineunited/static/images/clippaths/clippath.svg#clip-trapezoid-leftbottom&cursor:zoom-in;display:block;height:406.47px;margin-bottom:0px;margin-left:0px;margin-right:0px;margin-top:0px;overflow:hidden;padding-bottom:0px;position:relative;transition-duration:0.24s;transition-property:background;transition-timing-function:cubic-bezier(0, 0, 0.58, 1);width:304.93px">

Ingmar leidt het duel Jong AZ - Go Ahead Eagles in de Keuken Kampioen Divisie.

Het duel staat onder leiding van Björn Kuipers. Hij fluit om 12.15 uur het Eredivisieprogramma op zondag in gang. Op datzelfde moment zit Danny Makkelie (VAR) klaar in het ARAG KNVB Replay Center.

Makkelie fluit een dag eerder de wedstrijd tussen Willem II en Excelsior in Tilburg. PSV verdedigt op zaterdag de koppositie in de op papier lastig uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Dat duel staat onder leiding van Bas Nijhuis, met Jochem Kamphuis als VAR.

Go Ahead Eagles ongeslagen

Go Ahead Eagles heeft na vier duels nog geen punt laten liggen in de Keuken Kampioen Divisie. Vrijdag wil de trots van Deventer die ongeslagen status vasthouden tegen Jong AZ. Ingmar Oostrom leidt het duel van de koploper tegen de nummer 17.

EK-kwalificatieduel voor Higler 

Dennis Higler komt vrijdagavond in actie. Hij is scheidsrechter bij de wedstrijd van Servie onder 21 tegen Macedonië onder 21. Het duel dat in Novi Sad wordt gespeeld maakt deel uit van de EK-kwalificatie. Servië is koploper in groep 7 met achttien punten uit zes duels. Macedonië stat vijfde in de groep met drie punten uit zes wedstrijden.

De wedstrijd begint om 18.00 uur. Higler wordt in Servië geassisteerd door Joost van Zuilen en Bas van Dongen.